Op de eerste plaats geeft de bemiddelaar jullie zorg en steun. Hij luistert naar jullie, velt geen oordeel, kiest geen partij. Hij staat ieder van jullie bij, structureert het gesprek en bevordert jullie communicatie.
Het is zijn taak om de belangen van alle partijen aan de oppervlakte te brengen en te bewaken. De bemiddelaar werkt dus voor jullie beide en zorgt ervoor dat ieders belang even zwaar doorweegt. Indien er kinderen zijn, draagt de bemiddelaar extra zorg voor hun belang.
De bemiddelaar heeft een informatieplicht, zodat jullie goed geïnformeerd kunnen beslissen. Deze informatie betreft zowel de juridische als de niet-juridische aspecten.
Alles wat tijdens de bemiddeling aan bod komt valt onder de zwijgplicht: de gesprekken en documenten zijn strikt vertrouwelijk en mogen niet in een procedure gebruikt worden. Enkel zo kan ieder vrijuit spreken.
Een goed akkoord vandaag, moet morgen ook nog een goed akkoord zijn. Dit realiseren behoort tevens tot de taak van de bemiddelaar. Daarom zal hij in de gesprekken het lange termijn perspectief niet uit het oog verliezen en jullie ook voldoende tijd geven om alle afspraken rustig te evalueren.